Müsilaj tehlikesi büyüyor: Bir aydır denize ağ atamıyorlar!

Bilim insanlarının uzun süredir uyardığı deniz kirliliği ve buna bağlı olarak oluşan müsilaj, özellikle Marmara Denizi’nde ciddi ekolojik zararlara neden olmuştu. Arıtma sularının denize deşarjı ve deniz ulaşımı sağlayan taşıtların oluşturduğu kirlilik, zamanla deniz ekosistemini tehdit eden bir hastalığa dönüştü.

2020 yılında müsilaj, deniz tabanından su yüzeyine çıkarak görünür hale geldi ve bu durum turizm ile balıkçılık sektörlerini olumsuz etkiledi. Çanakkale Boğazı’nda 2020 yılında Marmara Denizi’ni etkisi altına alarak büyük bir çevre sorununa yol açan müsilaj 5 yıl sonra Çanakkale Boğazı ve Çanakkale kıyılarını kaplamaya başladı. Tekrar görülmeye başlayan müsilajın artış göstermesi endişeye yol açtı.

Çanakkale’de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle de müsilaj etkisini arttırdı. Çanakkale Boğazı’nda görülen müsilaj çevresel etkinin yanı sıra denizde balıkçılığı da etkiledi. Balıkçılar Çanakkale bölgesinde 1 aydır denize ağ atamıyor.

ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, müsilajın Kasım’dan sonra Aralık ayı gibi Marmara Denizini sarmaya başladığını söyledi.

İlk Erdek Körfezi’nden başladığını bildiklerini belirten Prof. Dr. Adnan Ayaz, “Şuanda bütün Marmara Denizi’ni maalesef kapladı.” dedi.

Çanakkale’de müsilaj nedeniyle balıkçılık ağlarını denize bırakamadıklarını da kaydeden Ayaz, “Müsilajın en büyük mağduriyetini balıkçılar yaşamıştır. Erken paydos ettiler. Küçük kıyı balıkçıları da zaten kıyıda çalışmaları mümkün değil, ağların gözleri anında doluyor ve balık yakalayamaz hale geliyor. Şu anda oltadan başka bölgede balık avlamamız mümkün olmuyor.” diye konuştu.

Related Posts

CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Özçelik, partisinden istifa etti

Özçelik “İstanbul Büyükşehir Belediyesi etrafında yaşanan tartışmaların, partililer arasında dahi sorgulanan yanlışların üstünün örtülmeye çalışılması; parti kaynaklarının halk için çözümler üretmek yerine tek bir ismin etrafında şekillenen bir anlayışla seferber edilmesi, kabul edilemez bir tablo yaratmaktadır.” dedi.

Türkiye’nin en büyük şirketleri arasındaydı: İflas sonrası sahibi ağzını bozdu!

Türkiye’de gayrimenkul sektörünün en büyük şirketleri arasında yer almış olan Fi Yapı, 12 Haziran’da yapılan duruşmanın ardından iflas etti. Şirketin teslim etmesi gereken 4 bine kadar daire ve dükkan olduğu öğrenilirken, Fi Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, kendisine tepki gösteren mağdurlara ağır hakaretler ederek yanıt verdi.

İsrail ordusu Suriye’de operasyonlara devam ediyor

İsrail ordusnun resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada Suriye’de eski askeri mevzilerinden birkaçının imha edildiği duyuruldu. “Suriye’de hedefe yönelik operasyonel faaliyetlerin devam ettiği” belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi …

Oğlu sandığı telefon dolandırıcısına 672 bin liralık birikimini kaptırdı

Bursa’da F.B. (75) isimli kadını ev telefonundan arayarak, kendisini oğlu gibi tanıtıp, 672 bin lira değerinde para ve altınlarını dolandıran U.E. (35) tutuklandı.

Semaver, nazarlık, halı: Türklerin eski eşyalarını topluyorlar

Strasbourg’daki Alsas Müzesi, 2027’deki açılışına hazırlanırken Türk toplumuna da çağrıda bulundu: “Kültürel mirasınızı paylaşın, göç hikayeniz yaşasın.”

CHP’li 3 belediye başkanı gözaltına alındı, AKP’li isim ‘yeni operasyon’ sinyali verdi: ‘2 il risk altında’

Eski AKP Milletvekili Şamil Tayyar, dün şafak operasyonuyla aralarında CHP’li 3 belediye başkanının bulunduğu 15 kişinin gözaltına alınmasının ardından yaptığı paylaşımda 2 ilin risk atında olduğunu söyledi.