Biberiye ve adaçayındaki gizli bileşik Alzheimer tedavisinde umut vaat ediyor!

Yeni Bileşik, Alzheimer Tedavisinde Umudu Artırıyor

Alzheimer hastalığının tedavisinde önemli bir adım atıldı. Kaliforniya’daki bilim insanları, biberiye ve adaçayındaki gizli bileşiğin Alzheimer tedavisinde umut verici olabileceğini keşfettiler. Araştırmacılar, bu bileşiği kararlı hale getirerek Alzheimer’lı fareler üzerinde yapılan deneylerde olumlu sonuçlar elde ettiler.

Yeni Tedavi Yöntemi Beyin Sağlığını Destekliyor

Alzheimer, beyin sinapslarını tahrip ederek nöron iletişim yollarını bozan ve hafıza kaybına neden olan bir nörolojik hastalıktır. Scripps Araştırma Enstitüsü’nden nörobilimci Stuart Lipton, biberiye ve adaçayında bulunan antioksidan özelliklere sahip karnosik asidi fareler üzerinde test ederek, hafıza artışı, sinaps sayısında çoğalma ve toksik proteinlerin uzaklaştırılması gibi olumlu etkiler gözlemlediklerini belirtti.

Araştırmacılar, biberiye ve adaçayındaki bileşiğin beyinde uzun süre etkili olabilmesi için stabil bir form bulmaya çalıştılar. Yapılan testlerde, karnosik asidin diasetillenmiş formu (diAcCA) bulundu ve bu form saf karnosik aside göre daha iyi emilim sağlayarak beyinde terapötik seviyelere hızla ulaştı. Lipton, “İlaç sadece hastalığın ilerlemesini yavaşlatmakla kalmadı, aynı zamanda hafızayı neredeyse normale döndürdü,” dedi.

Alzheimer’ın Belirtilerini Azaltıyor

Alzheimer’lı fareler üzerinde yapılan tedavi sürecinde, karnosik asidin diasetillenmiş formu beyin dokusunda olumlu etkilere yol açtı. Farelerde aşırı protein birikimlerinin azalması gözlemlendi. Lipton, “diAcCA ile beyindeki sinaps sayısını artırdık ve hastalığın ilerleyişine neden olan proteinleri ortadan kaldırdık,” diye konuştu.

Biberiye ve adaçayındaki gizli bileşiğin Alzheimer tedavisindeki potansiyeli, henüz erken aşamalardadır. Ancak, bilim insanları tarafından Alzheimer tedavisinde umut verici bir kaynak olarak görülmektedir. İlerleyen dönemlerde yapılacak insan deneyleriyle, bu bileşiğin benzer etkilerinin doğruluğu kanıtlanacak.

İlginizi çekebilir;

Related Posts

Diş eksikliği kalp krizi riskini nasıl artırıyor?

Uzman Diş Hekimi Ağız Diş Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Kalp krizi geçirme riskinizi sadece kalp değil, ağzınızda eksik olan dişleriniz de belirliyor” dedi.

Yaz aylarında vücut ısısındaki ani yükseliş ölümcül olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan bireylerin güneş çarpmalarına karşı risk altında olduğunu ve vücut ısısının ani ve kontrolsüz şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Tıbbi bitkilere veritabanı

Tıbbi bitki çaylarının üretim süreçlerini mercek altına almak ve bu ürünlerin etkili, kaliteli ve güvenli biçimde halka sunulmasını sağlamak amacıyla “Tıbbi Çayın Ruhsatlandırılmasında Üreticinin Yol Haritası” konferansı düzenlendi.

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı. 

Anne aşı olursa, bebek de korunuyor! Yenidoğanlarda hayati risk oluşturabiliyor

Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonra karşılaşabilecekleri ciddi enfeksiyonlara karşı korumak amacıyla artık rutin bağışıklama programına dahil edildi. Peki boğmaca neden bu kadar tehlikeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Utkan Korun yanıtladı.

Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.