İskoçya’da düşük frekanslı uğultunun gizemi nedir?

Lewis Adası’nda Gizemli Düşük Frekanslı Uğultu Raporları

İskoçya’nın batısındaki Lewis Adası sakinleri, son birkaç aydır adanın farklı bölgelerinde duydukları ve kaynağı hala belirlenemeyen düşük frekanslı uğultudan şikayetçi. Bu durum, adanın günlük yaşamını ve iş verimliliğini ciddi şekilde etkilerken, birçok kişinin uyku düzenini bozuyor.

Facebook’taki “The Hebridean Hum: Low Frequency Noise Disorder Action and Support Group” adlı destek grubunu idare eden Lauren-Grace Kirtley, uğultuyu “derin, nabız atarcasına titreyen; bazen vızıltı bazen inleme biçiminde gelen düşük frekanslı bir gürültü” olarak tanımlıyor.

Tıbbi ve Teknik Hipotezler

Grup üyesi Pamela Weaver Larson, uğultunun insan kulağındaki koklea’dan yayılan otoakustik emisyonlardan kaynaklanabileceğini düşünse de, sesin sadece Lewis Adası’nda duyulması bu iddiayı zayıflatıyor. Kirtley ise sesin doğal olmadığını ve muhtemelen insan yapımı bir kaynaktan yayıldığını savunuyor. Adada yaşayanlar, kulak çınlaması, baş dönmesi ve şiddetli baş ağrıları gibi fiziksel şikayetlerden muzdarip.

Lewis’deki durum, yıllardır dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen “uğultu” raporlarıyla paralel.

British Columbia Üniversitesinden Glen MacPherson’ın başlattığı Dünya Uğultu Haritası ve Veritabanı Projesi, benzer sesleri “sokağın aşağısındaki rölanti motoru” veya “uzaktan gelen alçak vızıltı” şeklinde sınıflandırıyor. Birçok tanık, uğultunun gece ve kapalı mekanlarda daha belirgin olduğunu ifade ediyor.

Lewis Adası yerel yönetimi, bazı vatandaşların şikayetlerini dikkate alarak Çevre Sağlığı ekibini bilgilendirdi. İnceleme devam ederken, Kirtley deniz kaynaklı bir sebebin üzerinde durulması gerektiğini ve bu durumun bölgedeki deniz canlılarına da zarar verebileceğini dile getiriyor. Uğultunun kaynağı tespit edildiğinde, hem ada halkının huzuru hem de ekosistemin korunması için acil önlemler alınması gerekecek.

Related Posts

Elon Musk’ın “Robotaxi”si engele takıldı

Tesla’nın, otonom araç projeleri kapsamında kullanmak üzere “Robotaxi” kelimesi için yaptığı marka tescil başvurusu, ABD Patent ve Marka Ofisi (USPTO) tarafından reddedildi. Kararın gerekçesi, terimin sektörde çok genel ve tanımlayıcı bir ifade olarak kullanılması. Başvurunun “sadece tanımlayıcı” olduğu belirtilerek, Tesla’nın bu kelimeyi ticari marka olarak tescil ettirmesi uygun bulunmadı.

Yapay zeka, bu 3 meslekte Z Kuşağının yerini aldı!

Yapay zekâ, özellikle rutin veri girişi, müşteri hizmetleri ve içerik üretimi alanlarında Z Kuşağı’nın öncelikli işlerini sessizce devraldı. Otomatik sistemler, hatasız ve kesintisiz çalışarak bu mesleklerdeki genç çalışanları ikinci plana iterken; hız ve maliyet avantajı sunuyor.

Geleneksel Türk Okçuluğu Şampiyonası’nda ödüller sahiplerini buldu

Sakarya’nın Karasu ilçesinde bu yıl ikinci kez düzenlenen Geleneksel Türk Okçuluğu Şampiyonası, nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Üniversite öğrencilerinin kıyasıya yarıştığı şampiyonada dereceye giren sporculara ilçe protokolü tarafından ödülleri takdim edildi.

Türk Telekom’dan mobilde tarihi rekor: Son on yılın en güçlü birinci çeyrek performansı

Türkiye’nin dijital dönüşümünün öncüsü Türk Telekom, geleceğin teknolojilerine yönelik faaliyetlerine ve yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. 2025 yılı birinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıklayan Türk Telekom, öncü iş kollarındaki büyüme ile yıla güçlü bir başlangıç yaptı.

Dünya İnsansı Robot Oyunları, Pekin’de düzenlenecek

Çin’in ev sahipliğinde düzenlenecek 2025 Dünya İnsansı Robot Oyunları’nın ağustos ayında Pekin’de düzenleneceği bildirildi.

Neuralink’in beyin çipi takılan ALS hastası video hazırladı

Neuralink’in konuşamayan ilk hastası, beyin çipi sayesinde tek bir tuşa basmadan bir YouTube videosu hazırladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir