Bakan Şimşek, ekonomi programını 19 Mart ve gümrük vergisi gerilimi üzerinden savundu: Eğer program başarılı olmasaydı Türkiye bu iki şoku böyle atlatabilir miydi?

T24 Ekonomi: Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Enflasyon ve Ekonomiye İlişkin Değerlendirmelerde Bulundu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ülke ekonomisi ve enflasyona yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, “Hayat pahalılığıyla mücadele en önemli gündem maddesi. Programın amacı enflasyonu düşürmek. Özellikle kira ve eğitim kalemleri enflasyonu yukarı çekiyor” diyerek enflasyon ile ilgili hedeflerini belirtti. Şimşek, enflasyonun Merkez Bankası’nın tahmin aralığında kalacağına inandıklarını söyleyerek, “Hizmet enflasyonu yüzde 90’ın altında seyrediyor. Temmuz ayından sonra normalleşme bekliyoruz. Yıl sonunda yıllık enflasyonun yüzde 30’un altına ineceğini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

Şimşek, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından rezervlerdeki erimeyle ilgili olarak, “19 Mart’ta ilk 3 gün çok ciddi çıkış oldu ülkeden, ancak bir sonraki pazartesi duruldu. Daha sonra küresel belirsizlikler nedeniyle riskli alanlardan kaçışlar yaşandı. Bu durum Türkiye’yi de etkiledi” şeklinde konuştu. Ekonomi politikalarına yönelik eleştirilere de cevap veren Şimşek, “Programın başarısız olması durumunda Türkiye bu şokları nasıl atlatabilirdi?” sorusunu gündeme getirdi.

Mehmet Şimşek: “Enflasyonun Düşmesine Devam Etmeyi Bekliyoruz”

Bakan Şimşek’in yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar arasında, “Enflasyonun düşmeye devam etmesini bekliyoruz. Para politikasının etkisi net bir şekilde görülüyor. Bu yıl maliye ve gelir politikasının daha destekleyici olacağını düşünüyoruz” şeklindeki ifadeleri dikkat çekiyor. Ayrıca, hizmet enflasyonunun yüksek seyrine değinen Şimşek, mal enflasyonunda %30 civarında bir düşüş yaşandığını belirtti.

Enflasyonun Merkez Bankası’nın tahmin aralığında kalacağına olan inançlarını vurgulayan Şimşek, programın kararlı bir şekilde uygulanmaya devam edeceğini belirtti. Programa yönelik eleştirilere ise “Yapıcı eleştiriler rehberimizdir. Programın en önemli hedefi enflasyonun düşürülmesiydi” şeklinde yanıt verdi.

Şimşek: “Lirada Sınırlı Değer Kaybı Var, Ancak Beklentilerde İyileşme Var”

Şimşek, enflasyonu yukarı iten ve aşağı çeken faktörler üzerinde durarak, petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyonu olumlu etkileyeceğini belirtti. Finansal koşulların sıkı olmasının iç talebi etkileyeceğine dikkat çeken Bakan, programın bütün olarak korunması için gerekli tedbirlerin alındığını söyledi.

Diğer yandan, Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri de değerlendiren Şimşek, cari açık konusuna da değindi. “Altın hariç cari fazlamız var. Cari açığın sürdürülebilir bir seviyede tutulması için çalışmalar devam ediyor” diyerek ekonomiye ilişkin detaylı bir tablo çizdi.

Related Posts

Dünyaca ünlü banka, Türkiye’de ‘faiz indirimi’ için tarih verdi

Bank of America, Türkiye’de ilk faiz indiriminin temmuz ayında gerçekleşmesini öngördüklerini açıkladı. Banka yıl sonu politika faiz tahminini de yükseltti.

Bakan Göktaş: Mayıs ayı yaşlı ve engelli aylıklarını yatırmaya başladık

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, mayıs ayına yönelik toplam 6,2 milyar lira tutarındaki yaşlı ve engelli aylıklarını hesaplara yatırmaya başladıklarını açıkladı.

Altın yükselir mi?

Altın alım satımı yapacaklar ve yatırımcıların yakından takip ettiği altın fiyatlarında hareketlilik sürüyor. Tarihi rekorları kırdıktan sonra geçen iki haftayı düşüşle geçiren altın, yatırımcısını düşündürdü. Art arda kırdığı rekorların ardından …

Dolar/TL ne durumda? İşte güncel döviz kurları

Döviz kurlarındaki hareketlilik yatırımcılar ve alım-satım yapacaklar tarafından merak ediliyor. İç ve dış piyasaya hakim olmak için yakından takip edilen döviz kurları haftanın ikinci gününde ne durumda? Güncel dolar – euro fiyatları ne kadar? İşte …

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Enflasyon kalıcı düşene kadar sıkı para politikası sürecek

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde hareket etmeye devam edileceğini belirtirken, sıkı para politikasındaki duruşun da süreceğini vurguladı.

SGK resmen açıkladı: Yıpranma payı kaldırıldı, yüzlerce mesleğin emeklilik süresi uzayacak

SGK, yüzlerce meslek grubunun ‘yıpranma payı’ kullanımına kısıtlama getirdi. Alınan karar sonucunda yüzlerce mesleğe yıpranma payı hakkından faydalanabilmek için ‘ispat zorunluluğu’ getirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir