SPK’dan kripto borsalarına yeni yükümlülükler

SPK’nın Yeni Düzenlemesiyle Kripto Platformlarına Resmi Denetim Şartı Getiriliyor

SPK’nın haftalık bülteninde yer alan duyuru ile birlikte kripto platformları faaliyet izni başvurusu yapmadan önce rezerv kanıtı denetimine tabi tutulacak. Bu denetimler, bilgi sistemleri bağımsız denetim kuruluşları aracılığıyla platformlarla her 3 aylık periyotta bir, en geç ilk ay içinde imzalanacak sözleşme çerçevesinde gerçekleştirilecek. Sözleşmeler tek tek ya da topluca yılın tüm denetim dönemlerini kapsayacak şekilde imzalanabilecek.

Bir kripto varlık platformu, aynı denetim şirketiyle en fazla 12 dönem boyunca rezerv kanıtı denetimi yaptırabilecek. Ayrıca bir sorumlu başdenetçi, aynı platform için art arda en fazla 4 dönem denetim raporu imzalayabilecek.

Platformlar, denetimle ilgili tüm kayıt, bilgi, belge ve sistemleri hazır bulundurmakla yükümlü olacak.

Denetim raporlarında kripto varlıkların listesi, müşterilere ait kripto varlıkların güncel değeri, kripto varlıkların bulundukları ağlar, saklama modeli ve erişim kontrolleri, cüzdan adresleri, müşterilere ait nakit bakiye bilgileri, platformun kendi kripto varlıkları ve nakit bakiyelerinin güncel değeri, saklama kuruluşları, banka hesap bilgileri gibi detaylar yer alacak.

Platformlarda bulunan likit rezervlerin tamamı denetim kapsamına alınacak ve sonuçlar ayrı bir başlık altında raporlanacak. Kripto varlıkların varlığı %100 olarak doğrulanacak.

Denetim tarihleri, bilgi sistemleri denetçisi tarafından belirlenecek ve platforma denetimden sadece bir gün önce bildirilecek. Denetçi, seçtiği iki rastgele tarihte müşteri varlıklarını dağıtık defter ağındaki varlıklarla karşılaştırmak üzere inceleme yapacak.

Doğruluk Kontrolü ve Raporlama Süreci

Denetçiler, platform tarafından bildirilen cüzdan adreslerinin doğruluğunu teyit edecek ve kullanılan yöntemleri raporlayacak.

Denetim raporu, sorumlu başdenetçi tarafından imzalandıktan sonra kesinlik kazanacak ve dönem sonundan sonra ilk 10 iş günü içinde platform yönetimine teslim edilecek. Yönetim tarafından onaylanan rapor, dönem sonundan sonraki 15 iş günü içinde SPK’ye iletilmeyecek.

Raporlar sadece platform yönetimi ve SPK ile paylaşılacak. Raporun giriş kısmında denetimin amacı, kapsamı, yöntemleri, tarihleri, denetçilerin iletişim bilgileri ve denetim sayısı gibi detaylar yer alacak.

Related Posts

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Yunanistan’a giden Türk turist sayısı açıklandı!

Yunanistan’a seyahat eden Türk vatandaşlarının sayısındaki artış, her geçen yıl daha fazla kişi tarafından ziyaret edilmesini sağlıyor. Türk-Yunan ilişkilerindeki gelişmeler, turizmde de önemli bir ivme kazandırmış durumda. Vize prosedürlerindeki kolaylıklar ve ortak turizm girişimleriyle bu artışın devam etmesi bekleniyor.

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.

Bayram ikramiyesi 2025: Emeklilere ödeme tarihi belli oldu mu? İşte beklenen ödeme takvimi

2025 Kurban Bayramı emekli ikramiyesi için geri sayım başladı. Bu yıl 4 bin TL’ye yükseltilen bayram ikramiyesi, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri başta olmak üzere birçok hak sahibinin hesabına yatırılacak. Ödemelerin 26 Mayıs – 4 Haziran tarihleri arasında yapılması bekleniyor. İşte tüm detaylar…

Seçim sonucu şaşırtmadı: MÜSİAD’a yeni AKP’li başkan!

MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulu, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Etkinlikte, yeni yönetim kurulu üyeleri belirlendi ve eski AKP Düzce Milletvekili aday adayı Burhan Özdemir, MÜSİAD Genel Başkanlığı’na seçildi.

Her şey bitti sıra onlara geldi: Düğün salonları, kuaför ve restoranlar dikkat! Borçlu çıkabilirsiniz

Türkiye’de düğün salonları, kuaförler, mağazalar, restoranlar ve benzeri halka açık işletmelerde müzik yayını yapılması durumunda telif hakkı ödenmesi zorunluluğu getirildi. Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir