Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Doğru Et Pişirme Yöntemleri ve Beslenme Önerileri

Sağlıklı bir şekilde et pişirmenin püf noktaları

Kırmızı et tüketmek doymuş yağ ve kolesterolden zengin olduğundan uzmanlar etleri sebzelerle pişirmeyi öneriyor. Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yağlı kısımların ayrılmasına rağmen kırmızı etteki yağ oranının %20 olduğuna dikkat çekiyor. Kronik hastalıklar için yağsız ya da az yağlı etler tercih edilirken etlerin haşlama veya ızgara yöntemleriyle pişirilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Ayrıca, etlerin E ve C vitamini içermediğini belirten Arslansoyu, etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Mangal keyfini sağlıklı hale getirin!

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, mangalda et pişirirken dikkat edilmesi gereken noktaları açıklıyor. Yanlış pişirme yöntemlerinin ette kanserojen maddelerin oluşmasına neden olduğuna dikkat çeken Arslansoyu, etlerin yüksek sıcaklıkta pişirilmesinin sağlık açısından risk oluşturabileceğini belirtiyor. Etlerin harlı ateşte değil, yavaş ve düşük ateşte pişirilmesi gerektiğini vurgulayan diyetisyen, bu sayede kanserojen maddelerin oluşumunu engellemenin mümkün olduğunu söylüyor.

Marine edilmiş etler tercih edin!

Baharat ve otlarla marine edilen etlerin kanserojen madde oluşumunu azalttığını belirten Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, etlerin pişirme öncesi hazırlanmasının önemini vurguluyor. Etlerin mangalda pişirilmeden önce marinasyon işleminden geçirilmesi gerektiğini belirten Arslansoyu, pişirme sonrası açığa çıkan maddelerin kanserojen olabileceğini aktarıyor. Ayrıca, mangal ve ızgaraların her kullanımdan sonra temizlenmesi gerektiğini hatırlatan diyetisyen, bu sayede oluşan zararlı maddelerin bir sonraki kullanımda etlere bulaşmasının önlenebileceğini belirtiyor.

Etleri dinlendirerek tüketin

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, etlerin kesim öncesi ve sonrası uyulması gereken hijyen kurallarına dikkat çekiyor. Özellikle Kurban Bayramı’nda etlerin dinlendirilmeden tüketilmesinin mide rahatsızlıklarına yol açabileceğini belirten Arslansoyu, etlerin uygun koşullarda muhafaza edilmesi gerektiğini aktarıyor. Etlerin kesildikten sonra belirli sürelerle dinlendirilmesinin önemine vurgu yapan diyetisyen, etlerin doğru şekilde saklanması gerektiğini söylüyor. Çiğ ya da az pişmiş etlerin tüketilmemesi gerektiğini belirten Arslansoyu, etlerin uygun şekilde buzdolabında saklanması ve dondurulması gerektiğini öneriyor.

Bayram günü için beslenme önerileri:

  • Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın
  • Az ve sık aralıklarla beslenin
  • Şekerli tatlılar yerine süt ve meyveli tatlıları tercih edin
  • Tabağınızın dörtte birini et, dörtte birini tahıl, kalan kısmını sebze ve salatalardan oluşturun
  • Bol su tüketin
  • Aç karnına ziyaretlere gitmeyin
  • Fiziksel aktivitenizi arttırın

Related Posts

Tehlikeli trend! Vajinal östrojen kremlerinin yüze sürülmesi kansere yol açabilir

Sosyal medyada yaygınlaşan tehlikeli bir güzellik trendi, kadın sağlığını riske atıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, östrojen içerikli vajinal kremlerin yüz bölgesine uygulanmasının ciddi hormonal dengesizliklere ve uzun vadede kanser riskine yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Uzun süre oturmak beyninizi küçültüyor olabilir

ABD’de yapılan yeni bir araştırmaya göre, uzun süre oturmak yalnızca fiziksel sağlığı değil, beyin yapısını da olumsuz etkiliyor. Araştırmaya göre, günlük egzersiz yapılması bile bu etkiyi tamamen ortadan kaldıramıyor.

Bu kan grubuna sahipseniz dikkat, Alzheimer’a yakalanma riskiniz yüzde 82 daha fazla!

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, AB kan grubuna sahip kişilerin Alzheimer’a yakalanma riski, diğer kan gruplarına sahip bireylere göre yüzde 82 daha fazla.

İlaç krizi kapıda

Trump’ın ilaç fiyatlarını düşürme kararı, dışa bağımlı ülkelerde fiyat artışına yol açabilir. Uzmanlar, Türkiye’nin kritik ilaçlara erişimde ciddi sıkıntı yaşayabileceğini vurguluyor.

Güvensiz gıdalar sağlık krizine neden oluyor: Her yıl 600 milyon insan hastalanıyor

Yakın Doğu Üniversitesi tarafından düzenlenen seminerde “Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu” ele alındı. Güvenli olmayan gıdalar nedeniyle yaşanan hastalıklara dikkat çekilen seminerde akıllı tarımın önemi vurgulandı.

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor