Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Doğru Et Pişirme Yöntemleri ve Beslenme Önerileri

Sağlıklı bir şekilde et pişirmenin püf noktaları

Kırmızı et tüketmek doymuş yağ ve kolesterolden zengin olduğundan uzmanlar etleri sebzelerle pişirmeyi öneriyor. Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yağlı kısımların ayrılmasına rağmen kırmızı etteki yağ oranının %20 olduğuna dikkat çekiyor. Kronik hastalıklar için yağsız ya da az yağlı etler tercih edilirken etlerin haşlama veya ızgara yöntemleriyle pişirilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Ayrıca, etlerin E ve C vitamini içermediğini belirten Arslansoyu, etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Mangal keyfini sağlıklı hale getirin!

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, mangalda et pişirirken dikkat edilmesi gereken noktaları açıklıyor. Yanlış pişirme yöntemlerinin ette kanserojen maddelerin oluşmasına neden olduğuna dikkat çeken Arslansoyu, etlerin yüksek sıcaklıkta pişirilmesinin sağlık açısından risk oluşturabileceğini belirtiyor. Etlerin harlı ateşte değil, yavaş ve düşük ateşte pişirilmesi gerektiğini vurgulayan diyetisyen, bu sayede kanserojen maddelerin oluşumunu engellemenin mümkün olduğunu söylüyor.

Marine edilmiş etler tercih edin!

Baharat ve otlarla marine edilen etlerin kanserojen madde oluşumunu azalttığını belirten Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, etlerin pişirme öncesi hazırlanmasının önemini vurguluyor. Etlerin mangalda pişirilmeden önce marinasyon işleminden geçirilmesi gerektiğini belirten Arslansoyu, pişirme sonrası açığa çıkan maddelerin kanserojen olabileceğini aktarıyor. Ayrıca, mangal ve ızgaraların her kullanımdan sonra temizlenmesi gerektiğini hatırlatan diyetisyen, bu sayede oluşan zararlı maddelerin bir sonraki kullanımda etlere bulaşmasının önlenebileceğini belirtiyor.

Etleri dinlendirerek tüketin

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, etlerin kesim öncesi ve sonrası uyulması gereken hijyen kurallarına dikkat çekiyor. Özellikle Kurban Bayramı’nda etlerin dinlendirilmeden tüketilmesinin mide rahatsızlıklarına yol açabileceğini belirten Arslansoyu, etlerin uygun koşullarda muhafaza edilmesi gerektiğini aktarıyor. Etlerin kesildikten sonra belirli sürelerle dinlendirilmesinin önemine vurgu yapan diyetisyen, etlerin doğru şekilde saklanması gerektiğini söylüyor. Çiğ ya da az pişmiş etlerin tüketilmemesi gerektiğini belirten Arslansoyu, etlerin uygun şekilde buzdolabında saklanması ve dondurulması gerektiğini öneriyor.

Bayram günü için beslenme önerileri:

  • Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın
  • Az ve sık aralıklarla beslenin
  • Şekerli tatlılar yerine süt ve meyveli tatlıları tercih edin
  • Tabağınızın dörtte birini et, dörtte birini tahıl, kalan kısmını sebze ve salatalardan oluşturun
  • Bol su tüketin
  • Aç karnına ziyaretlere gitmeyin
  • Fiziksel aktivitenizi arttırın

Related Posts

Eğitilmiş köpekler Parkinson hastalığını yüzde 98 doğrulukla tespit etti!

Eğitilmiş köpekler Parkinson hastalığını yüzde 98 doğrulukla tespit etti!

Diş eksikliği kalp krizi riskini nasıl artırıyor?

Uzman Diş Hekimi Ağız Diş Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Kalp krizi geçirme riskinizi sadece kalp değil, ağzınızda eksik olan dişleriniz de belirliyor” dedi.

Yaz aylarında vücut ısısındaki ani yükseliş ölümcül olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan bireylerin güneş çarpmalarına karşı risk altında olduğunu ve vücut ısısının ani ve kontrolsüz şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Tıbbi bitkilere veritabanı

Tıbbi bitki çaylarının üretim süreçlerini mercek altına almak ve bu ürünlerin etkili, kaliteli ve güvenli biçimde halka sunulmasını sağlamak amacıyla “Tıbbi Çayın Ruhsatlandırılmasında Üreticinin Yol Haritası” konferansı düzenlendi.

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı. 

Anne aşı olursa, bebek de korunuyor! Yenidoğanlarda hayati risk oluşturabiliyor

Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonra karşılaşabilecekleri ciddi enfeksiyonlara karşı korumak amacıyla artık rutin bağışıklama programına dahil edildi. Peki boğmaca neden bu kadar tehlikeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Utkan Korun yanıtladı.