Kavunun dışı sarı ama içi tehlike saçıyor: Bu belirtiler varsa sakın yemeyin

Kavun Tüketirken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Belirti

Kavun, sıcak yaz günlerinde serinletici ve lezzetli bir seçenek olabilir. Ancak, görüntüsüne aldanmamak gerekir çünkü bozuk kavun tüketimi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Son zamanlarda artan gıda zehirlenmesi vakalarının bazıları, bozulmuş kavun tüketiminden kaynaklanmaktadır. Özellikle pazardan alınan veya uzun süre bekletilen kavunlarda sağlığınızı riske sokabilecek durumlar olabilir.

İşte kavunun kesinlikle tüketilmemesi gereken 5 belirtisi:

– Süngerimsi ve lifli iç yapısı:

Normalde sulu ve dokusu sıkı olması gereken kavun, kesildiğinde içinde “boşluklu” ve lif lif ayrılıyorsa bozulmuş olabilir. Bu durum genellikle fermantasyonun başladığını gösterir.

– Ekşi ya da alkollümsü koku:

Kavunun doğal aroması tatlı ve hafif olmalıdır. Ancak, yoğun, ekşimsi ya da bira benzeri bir koku, kavunun fermente olduğunu ve sağlığınızı tehlikeye atabileceğini gösterebilir.

– Kabukta çatlama ya da yapışkanlık:

Eğer dış kabuğunda çatlaklar, sümüksü tabaka veya yapışkanlık varsa, kavun bakteriyel bulaşmaya maruz kalmış olabilir ve bu durum Salmonella riskini artırır.

– Küflenme (özellikle dip kısmında):

Gözle görülmeyen bölgelerde, özellikle kavunun alt kısmında küf oluşmuşsa, bütün meyve enfekte olmuş olabilir. Bu yüzden sadece görünen kısmını keserek tüketmek riskli olabilir.

– Bekledikçe yumuşayan değil sertleşen yapı:

Kavun normalde bekledikçe yumuşamalıdır, eğer sertleşme ve buruşma varsa iç yapısının bozulduğunu gösterebilir. Bu durum besin değerini düşürerek sindirimi zorlaştırabilir.

Tatlı bir yaz keyfi yaşamak istiyorsanız ve gıda zehirlenmesi riskini en aza indirmek istiyorsanız, kavun alırken ve keserken dikkatli olmalısınız. Görüntüsüne aldanmamak ve dikkatli olmak her zaman önemlidir.

Unutmayın: Bir kavun şekil olarak mükemmel görünebilir ancak içindeki mikrobiyolojik yapı size rahatsızlık verebilir.

Related Posts

Eğitilmiş köpekler Parkinson hastalığını yüzde 98 doğrulukla tespit etti!

Eğitilmiş köpekler Parkinson hastalığını yüzde 98 doğrulukla tespit etti!

Diş eksikliği kalp krizi riskini nasıl artırıyor?

Uzman Diş Hekimi Ağız Diş Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Kalp krizi geçirme riskinizi sadece kalp değil, ağzınızda eksik olan dişleriniz de belirliyor” dedi.

Yaz aylarında vücut ısısındaki ani yükseliş ölümcül olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan bireylerin güneş çarpmalarına karşı risk altında olduğunu ve vücut ısısının ani ve kontrolsüz şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Tıbbi bitkilere veritabanı

Tıbbi bitki çaylarının üretim süreçlerini mercek altına almak ve bu ürünlerin etkili, kaliteli ve güvenli biçimde halka sunulmasını sağlamak amacıyla “Tıbbi Çayın Ruhsatlandırılmasında Üreticinin Yol Haritası” konferansı düzenlendi.

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı. 

Anne aşı olursa, bebek de korunuyor! Yenidoğanlarda hayati risk oluşturabiliyor

Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonra karşılaşabilecekleri ciddi enfeksiyonlara karşı korumak amacıyla artık rutin bağışıklama programına dahil edildi. Peki boğmaca neden bu kadar tehlikeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Utkan Korun yanıtladı.