Yozgat’ın Sekili Bölgesinde Karpuz Hasadı Başladı
Yurt genelinde karpuz hasadı devam ederken Yozgat’ın Yerköy ilçesine bağlı Sekili ve çevresinde karpuz hasadına yeni başlandı. Hasat edilen karpuzlar pazar tezgahlarında yerini alırken, çiftçiler maliyetlerin yüksek olması sebebiyle ürünlerini maliyetinin altında satmak zorunda kaldıklarını dile getirdi.
Sekili bölgesi, Türkiye’de kavun-karpuz hasadının en son yapıldığı bölgelerden biridir ve Şeker oranı yüksek kavun ve karpuzlarıyla Ankara, Çorum, Tokat, Samsun ve Sivas gibi Türkiye’nin çeşitli illerinden talep görmektedir. Sekili’de Delice Irmağı kenarında sulama tarımı yapılırken, diğer alanlarda kuru tarım gerçekleştirilmektedir. Tuzlu ve kumlu topraklarda yetişen kavun ve karpuzun görünümü diğer ürünlerden farklı iken tadının oldukça lezzetli olduğu belirtilmektedir.
Mevsimlik Tarım İşçileri de Endişeli
Yozgat’a Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelen mevsimlik tarım işçileri de durumdan endişe duyuyor. İşçilerden biri olan Haşim Kuş, “Bu iş zor, emek istiyor. Maalesef sakatlandım, ayaklarım, belim sakatlandı, bu zorlu bir süreç, adaletli bir çalışma” şeklinde konuştu.
Adana Ceyhan’dan Yozgat’a gelen mevsimlik tarım işçisi Yaşar Kuş da, “Şu an karpuzun fiyatı çok düşük, zarar ediyoruz. Bu kadar emeğe, sulamaya harcanan paranın karşılığı alınamıyor. Devlet duruma el atmalı, insanlara destek olmalı. İnsanlara destek önemlidir. Borç içindeyiz, alacaklarımızı alamıyoruz” ifadelerinde bulundu.
“Çiftçiye 2-3 lira, esnafa 10-12 lira”
Üretici Murat Kaya, tarlada 2-3 liraya satılan karpuzların tezgahlarda 10-12 liraya satıldığını ve bunun hakkaniyete uygun olmadığını belirtti. Kaya, “Karpuz için büyük bir emek harcanıyor. Günlük bakım gerektiren bu ürün için her gün çalışıyorsunuz. Hastalıklarla uğraşıyorsunuz. Geçen sefer soğuktan zarar gördük, tekrar ekim yaptık, ekstra masraflarla karşılaştık. Ancak ürün para etmiyor. Çiftçiye 2-3 lira, esnafa ise 10-12 lira düşüyor” şeklinde ifade etti.
“Geçen Yıla Göre Maliyetler Katlanarak Arttı”
Karpuz-kavun alım satımı yapan Sait Ayran, “Bu yıl verim oldukça iyi olsa da fiyatlar oldukça düşük. Sekili çevresinde bin 300 ile bin 500 arasında karpuz ekimi yapıldı. Geçen yıla göre maliyetler en az 4-5 kat arttı. Kuraklık ve doludan dolayı geçen yıla göre zor bir yıl geçiriyoruz. Devletten gelen herhangi bir destek veya öneri olmadı” dedi.
“İkinci Ekim Yapmak Zorunda Kaldık”
Üretici Mustafa Çalışkan, don, dolu, kuraklık ve aşırı sıcaklarla bu yıl zorlu bir süreç yaşadıklarını söyledi. Doğal afetlerle başa çıkmak adına ikinci ekimi yapmak zorunda kaldıklarını belirten Çalışkan, yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle karpuzları kağıt ve samanla örtmek zorunda kaldıklarını ve bu durumun ek maliyet getirdiğini söyledi. Çalışkan, “Kavun ve karpuz ürettim Sekili bölgesinde. 2025 çok zorlu bir yıl, zirai dondan etkilendik. Kavun-karpuz tarlamız zarar gördü, ikinci kez ekim yaptık. Doludan da etkilendik ve karpuzları korumak için üzerlerini örtmek zorunda kaldık. Bu da ekstra maliyet demek. Kavun-karpuz ekim maliyetimiz oldukça yüksek. Verim olarak dönüm başına 5-6 ton civarıdır. Ancak fiyatlar geçen yıla göre düşük. Mücadele etmeye devam ediyoruz” dedi.
Bölgede ekim sahasının daraldığını belirten Çalışkan, kavun ve karpuzun Sekili bölgesindeki eşsiz aroması ve tadıyla diğer ürünlerden ayrıldığını ve Türkiye’nin dört bir yanına sevk ettiklerini ifade etti.