Almanya’daki sistem Türkiye’ye geldi: Nedir bu ‘depozito’

Depozito Sistemi Nedir?

Depozito Yönetim Sistemi (DYS), çevre dostu bir uygulama olarak ambalajların geri dönüşümünü teşvik eder. Tüketiciler, satın aldıkları ürünlerin ambalajlarını belirlenen noktalarda iade ederek depozito ücretlerini geri alabilirler. Bu sistem, doğal kaynakların korunmasına ve 2053 Net Sıfır Emisyon hedefine ulaşılmasına kritik bir rol oynayacak.

DOA Mobil Uygulaması Nasıl Çalışıyor?

Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) sistemi, mobil uygulama üzerinden çalışmaktadır. İşte adım adım süreç:

1. Uygulamayı İndirin: Android ve iOS cihazlar için ücretsizdir.
2. Karekod Okutun: Ambalaj üzerindeki kodu tarayarak işlem yapın.
3. E-Cüzdan ile Ödeme: İade edilen ambalajlardan biriken bakiye, POS cihazları ve anlaşmalı işletmelerde kullanılabilir.

Hangi Ambalajlar Depozito Kapsamında?

DOA sistemiyle cam, plastik ve alüminyum malzemeden üretilmiş 0,1 ile 3 litre arasındaki ambalajlar depozito kapsamına alınmıştır. Bu ambalajlar, üzerlerindeki özel depozito logosuyla kolayca tanınabilecektir.

Türkiye Genelinde Uygulama Ne Zaman Başlayacak?

Pilot uygulaması Sakarya’da başlatılan sistem, 2025 yılı sonuna kadar Türkiye’nin her il ve ilçesine yaygınlaştırılacaktır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bu sistemin etkin bir şekilde uygulanabilmesi için Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) ile iş birliği içerisinde çalışmaktadır.

Geri Dönüşümde Hedefler

DOA sistemiyle yılda yaklaşık 25 milyar ambalajın toplanması hedeflenmektedir. Ayrıca, ülke ekonomisine yıllık 520 milyon avro değerinde katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Sıfır Atık hareketinin bu yeni adımı, hem çevreyi koruyacak hem de ekonomiye değer katacaktır.

Related Posts

CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Özçelik, partisinden istifa etti

Özçelik “İstanbul Büyükşehir Belediyesi etrafında yaşanan tartışmaların, partililer arasında dahi sorgulanan yanlışların üstünün örtülmeye çalışılması; parti kaynaklarının halk için çözümler üretmek yerine tek bir ismin etrafında şekillenen bir anlayışla seferber edilmesi, kabul edilemez bir tablo yaratmaktadır.” dedi.

Türkiye’nin en büyük şirketleri arasındaydı: İflas sonrası sahibi ağzını bozdu!

Türkiye’de gayrimenkul sektörünün en büyük şirketleri arasında yer almış olan Fi Yapı, 12 Haziran’da yapılan duruşmanın ardından iflas etti. Şirketin teslim etmesi gereken 4 bine kadar daire ve dükkan olduğu öğrenilirken, Fi Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, kendisine tepki gösteren mağdurlara ağır hakaretler ederek yanıt verdi.

İsrail ordusu Suriye’de operasyonlara devam ediyor

İsrail ordusnun resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada Suriye’de eski askeri mevzilerinden birkaçının imha edildiği duyuruldu. “Suriye’de hedefe yönelik operasyonel faaliyetlerin devam ettiği” belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi …

Oğlu sandığı telefon dolandırıcısına 672 bin liralık birikimini kaptırdı

Bursa’da F.B. (75) isimli kadını ev telefonundan arayarak, kendisini oğlu gibi tanıtıp, 672 bin lira değerinde para ve altınlarını dolandıran U.E. (35) tutuklandı.

Semaver, nazarlık, halı: Türklerin eski eşyalarını topluyorlar

Strasbourg’daki Alsas Müzesi, 2027’deki açılışına hazırlanırken Türk toplumuna da çağrıda bulundu: “Kültürel mirasınızı paylaşın, göç hikayeniz yaşasın.”

CHP’li 3 belediye başkanı gözaltına alındı, AKP’li isim ‘yeni operasyon’ sinyali verdi: ‘2 il risk altında’

Eski AKP Milletvekili Şamil Tayyar, dün şafak operasyonuyla aralarında CHP’li 3 belediye başkanının bulunduğu 15 kişinin gözaltına alınmasının ardından yaptığı paylaşımda 2 ilin risk atında olduğunu söyledi.