Avrupa ve Asya tehlikede! Ölümcül mantar hastalığı küresel ısınma ile yayılıyor

Kuzey Bölgelerine Yayılan Mantar Türü Solunum Yolu Hastalıklarına Neden Olabilir!

Manchester Üniversitesi’nden yapılan bir araştırmaya göre, Aspergillus fumigatus adlı mantar türü ciddi solunum yolu hastalıklarına sebep olabilir. Bu mantar türünün şu anda genellikle Afrika ve Güney Amerika’da görüldüğü belirtilirken, uzmanlar küresel ısınmanın etkisiyle bu mantarın Avrupa ve Asya gibi kuzey bölgelerine doğru yayılmasının beklendiğini aktardı.

Araştırmanın lider yazarı olan Norman van Rhijn, mantar enfeksiyonlarının tedavisinin oldukça zor olduğuna dikkat çekti ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı. Yapılan çalışmaya göre, fosil yakıt tüketimi ve sera gazı emisyonlarının artmasıyla birlikte, mantarın yayılma alanının genişleyeceği gözlemlendi.

Bilim insanları, küresel ısınmanın etkisiyle bu mantar türünün yayılma alanının 2100 yılına kadar %77 oranında artabileceğini öngörüyor. Bu durumun sadece Avrupa’da yaklaşık dokuz milyon kişinin sağlığını tehdit edebileceği belirtiliyor.

Özellikle kronik akciğer hastalığı bulunan ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerin mantardan daha fazla etkilenebileceği vurgulanarak, bu kişilerin dikkatli olması gerektiği önemle belirtiliyor.

Related Posts

Diş eksikliği kalp krizi riskini nasıl artırıyor?

Uzman Diş Hekimi Ağız Diş Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Kalp krizi geçirme riskinizi sadece kalp değil, ağzınızda eksik olan dişleriniz de belirliyor” dedi.

Yaz aylarında vücut ısısındaki ani yükseliş ölümcül olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan bireylerin güneş çarpmalarına karşı risk altında olduğunu ve vücut ısısının ani ve kontrolsüz şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Tıbbi bitkilere veritabanı

Tıbbi bitki çaylarının üretim süreçlerini mercek altına almak ve bu ürünlerin etkili, kaliteli ve güvenli biçimde halka sunulmasını sağlamak amacıyla “Tıbbi Çayın Ruhsatlandırılmasında Üreticinin Yol Haritası” konferansı düzenlendi.

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı. 

Anne aşı olursa, bebek de korunuyor! Yenidoğanlarda hayati risk oluşturabiliyor

Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonra karşılaşabilecekleri ciddi enfeksiyonlara karşı korumak amacıyla artık rutin bağışıklama programına dahil edildi. Peki boğmaca neden bu kadar tehlikeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Utkan Korun yanıtladı.

Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.