Eğitilmiş köpekler Parkinson hastalığını yüzde 98 doğrulukla tespit etti!

Eğitilmiş Köpekler, Parkinson Hastalığını Yüzde 98 Doğrulukla Tespit Ediyor

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, özel olarak eğitilen köpekler Parkinson hastalığını koklayarak yüzde 98 doğrulukla tespit edebiliyor. Bu sayede hastalığın belirtileri ortaya çıkmadan yıllar öncesinde teşhis koymak mümkün olabilir.

Pozitif Örnekleri Ayırt Etme Oranı yüzde 80’e Ulaştı

Bristol ve Manchester üniversiteleri ile Medical Detection Dogs Vakfı iş birliğiyle gerçekleştirilen çalışmada, Parkinson hastalarından alınan deri örnekleri sağlıklı bireylerin örnekleriyle karşılaştırıldı. Eğitilen köpekler, deri örneklerini koklayarak hastalıklı bireyleri diğerlerinden başarıyla ayırabildi. Yürütülen çift kör deneylerde, köpekler yüzde 80 duyarlılık ve yüzde 98 özgüllük oranlarıyla Parkinson hastalığını doğru bir şekilde teşhis edebildi.

Çalışmaya katılan köpeklerden biri Golden Retriever olan “Bumper”, diğeri ise Siyah Labrador olan “Peanut” idi. Her doğru tespitte ödüllendirilen köpekler, kısa sürede yüksek doğruluk seviyelerine ulaştı.

“Erken Teşhis Açısından Devrim Niteliğinde Olabilir”

Medical Detection Dogs CEO’su Claire Guest, “Şu anda Parkinson hastalığını erken teşhis edecek bir test yok. Oysa belirtiler, tanı konmadan 20 yıl öncesinde başlamış olabiliyor” dedi. Nicola Rooney ve Prof. Perdita Barran da yapılan çalışmanın önemini vurgulayarak, teşhis sürecinin geliştirilmesine katkı sağlayabileceğini belirtti.

Araştırma, eşi Parkinson hastalığına yakalandıktan sonra kokusunun değiştiğini fark eden Joy Milne’in gözlemleriyle başlatılan “Nose2Diagnose” programı kapsamında yürütüldü. (DHA)

Related Posts

Diş eksikliği kalp krizi riskini nasıl artırıyor?

Uzman Diş Hekimi Ağız Diş Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Kalp krizi geçirme riskinizi sadece kalp değil, ağzınızda eksik olan dişleriniz de belirliyor” dedi.

Yaz aylarında vücut ısısındaki ani yükseliş ölümcül olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan bireylerin güneş çarpmalarına karşı risk altında olduğunu ve vücut ısısının ani ve kontrolsüz şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Tıbbi bitkilere veritabanı

Tıbbi bitki çaylarının üretim süreçlerini mercek altına almak ve bu ürünlerin etkili, kaliteli ve güvenli biçimde halka sunulmasını sağlamak amacıyla “Tıbbi Çayın Ruhsatlandırılmasında Üreticinin Yol Haritası” konferansı düzenlendi.

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı. 

Anne aşı olursa, bebek de korunuyor! Yenidoğanlarda hayati risk oluşturabiliyor

Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonra karşılaşabilecekleri ciddi enfeksiyonlara karşı korumak amacıyla artık rutin bağışıklama programına dahil edildi. Peki boğmaca neden bu kadar tehlikeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Utkan Korun yanıtladı.

Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.