Ekonomik sebepler astımı tetikliyor: ‘Hastalar ekonomik yetersizlik nedeniyle ilaçlara ulaşamıyor’

Astım Hastalarının Tedavi Süreçlerinde Karşılaştıkları Zorluklar

Doç. Dr. Elbek, astım hastalarının tedavi süreçlerinde pek çok sorunla karşılaştıklarını vurgulayarak, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu. Elbek, her iki astım hastasından birinin mevcut sağlık sisteminde randevu alamadığı için gerekli takibi yaptıramadığını belirtti. Ayrıca kadınların, astım hastaları arasında önemli bir dezavantaj yaşadığının altını çizdi. Kadın hastaların şikayetlerinin yeterince ciddiye alınmadığı için randevu önceliği alamadığını ifade etti. Kendi cebinden hastane ve ilaç masraflarını karşılayan hastaların, ekonomik sıkıntılar nedeniyle ilaçlara erişemediği ve hastalıklarını kontrol altına almakta zorlandığına dikkat çekti.

Çevresel Faktörlerin Astım Üzerindeki Etkisi

Çocukluk çağında başlayan astımın Türkiye genelinde yaygın olduğunu belirten Kızılırmak, çocukluk döneminde başlayan vakaların bir kısmının zamanla kaybolmasına rağmen, yetişkinlikte ortaya çıkan astım vakalarının sayısının azımsanmayacak kadar fazla olduğunu dile getirdi. Toplumun yaklaşık yüzde 5’ini etkileyen astım hastalığının ekonomik sorunlarla doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayan Kızılırmak, tedaviye erişimde ekonomik faktörlerin belirleyici rol oynadığını söyledi. Astımın çevresel faktörlerden büyük ölçüde etkilendiğine değinen Kızılırmak, sigara dumanı, hava kirliliği, kömür veya odun sobası kullanımı gibi etmenlerin astımı kontrol etmeyi zorlaştırdığını belirtti.

Eşitsizliklerin Ortadan Kaldırılması Gerekiyor

Astım hastalarının ekonomik yükünü azaltmak için sağlık politikalarında değişiklik yapılması gerektiğini belirten Kızılırmak, kronik hastalıkların erken teşhisine yönelik programların geliştirilmesi, tedaviye erişimde eşitsizliklerin ortadan kaldırılması ve çevresel risk faktörlerinin azaltılması çağrısında bulundu. Doktorların polikliniklerde yoğun hasta sayısı nedeniyle kronik hastalara yeterince vakit ayıramadığını da vurgulayan Kızılırmak, astım hastalarının inhaler cihazlarını doğru şekilde kullanmalarının önemine dikkat çekti. Sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesiyle beraber yaşam koşullarının da düzeltilmesi gerektiğini ifade eden Kızılırmak, sağlık sisteminin eşitsizlikleri giderici şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Diş eksikliği kalp krizi riskini nasıl artırıyor?

Uzman Diş Hekimi Ağız Diş Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Kalp krizi geçirme riskinizi sadece kalp değil, ağzınızda eksik olan dişleriniz de belirliyor” dedi.

Yaz aylarında vücut ısısındaki ani yükseliş ölümcül olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan bireylerin güneş çarpmalarına karşı risk altında olduğunu ve vücut ısısının ani ve kontrolsüz şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Tıbbi bitkilere veritabanı

Tıbbi bitki çaylarının üretim süreçlerini mercek altına almak ve bu ürünlerin etkili, kaliteli ve güvenli biçimde halka sunulmasını sağlamak amacıyla “Tıbbi Çayın Ruhsatlandırılmasında Üreticinin Yol Haritası” konferansı düzenlendi.

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı. 

Anne aşı olursa, bebek de korunuyor! Yenidoğanlarda hayati risk oluşturabiliyor

Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonra karşılaşabilecekleri ciddi enfeksiyonlara karşı korumak amacıyla artık rutin bağışıklama programına dahil edildi. Peki boğmaca neden bu kadar tehlikeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Utkan Korun yanıtladı.

Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.