Hollanda’da 85 sperm donörünün binlerce çocuğa babalık yaptığı skandalı

Hollanda’da 85 Sperm Donörü Skandalı Ortaya Çıktı

Hollanda’da ulusal jinekoloji ve obstetrik organizasyonu (NVOG), yeni bir kayıt sistemiyle donörlerin kuralları ihlal ettiğini açıkladı. En az 85 sperm donörünün her birinin 25 veya daha fazla çocuğa babalık yaptığı belirtildi.

NVOG, kliniklerin gereğinden fazla sperm partileri kullandığını ve donörlerin bilgisi olmadan işlem yaptığını bildirdi. Jinekolog Marieke Schoonenberg, bu durumu “tıbbi bir felaket” olarak nitelendirdi.

1992’den beri donörlerin 25’ten fazla çocuk sahibi olmasının yasak olduğu belirtilirken, bu kuralın uygulanmasının zor olduğu ifade edildi. Ancak son yıllarda yapılacak düzenlemelerle tutarlı bir kontrol sağlanması planlanıyor.

Stichting Donorkind vakfından Ties van der Meer, çocukların donör babalarını bulma sürecinde yaşanan stresin artacağını ve bazılarının DNA testi yapma ihtiyacı duyabileceğini söyledi.

NVOG ise tüm ilgili tarafların doğurganlık klinikleriyle iletişime geçmesi gerektiğini vurgulayarak, Hollanda sağlık bakanlığının konuyla ilgili milletvekillerini bilgilendireceğini duyurdu.

Related Posts

Diş eksikliği kalp krizi riskini nasıl artırıyor?

Uzman Diş Hekimi Ağız Diş Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Kalp krizi geçirme riskinizi sadece kalp değil, ağzınızda eksik olan dişleriniz de belirliyor” dedi.

Yaz aylarında vücut ısısındaki ani yükseliş ölümcül olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan bireylerin güneş çarpmalarına karşı risk altında olduğunu ve vücut ısısının ani ve kontrolsüz şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Tıbbi bitkilere veritabanı

Tıbbi bitki çaylarının üretim süreçlerini mercek altına almak ve bu ürünlerin etkili, kaliteli ve güvenli biçimde halka sunulmasını sağlamak amacıyla “Tıbbi Çayın Ruhsatlandırılmasında Üreticinin Yol Haritası” konferansı düzenlendi.

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı. 

Anne aşı olursa, bebek de korunuyor! Yenidoğanlarda hayati risk oluşturabiliyor

Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonra karşılaşabilecekleri ciddi enfeksiyonlara karşı korumak amacıyla artık rutin bağışıklama programına dahil edildi. Peki boğmaca neden bu kadar tehlikeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Utkan Korun yanıtladı.

Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.