İlaç krizi kapıda

ABD Başkanı Donald Trump, son günlerde reçeteli ilaç ve farmasötik fiyatlarında önemli bir indirim yapacaklarını açıkladı. Yapılan indirimin yüzde 30 ila yüzde 80 arasında olması bekleniyor. Bu adımın dünya genelinde fiyatları dengeleyerek eşitlik sağlayacağı düşünülüyor. Cumhuriyet, bu kararın eczacılar üzerindeki olası etkilerini İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Tülü ile konuştu.

Murat Tülü, “Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan bizim gibi ülkeler, bu karar nedeniyle zor durumda kalabilir. Özellikle onkoloji ve nadir hastalıklar için kullanılan ilaçlara ulaşmak konusunda ciddi sorunlar yaşayabiliriz. Bu tür ilaçlarda dışa bağımlı durumdayız ve böyle bir politika benimsememiz durumunda fiyatlarımız da artabilir. Yunanistan, İtalya, Fransa, İspanya ve Portekiz gibi ülkelerde ilaç fiyatlarının artması durumunda bizim de aynı yönde ilerleyebileceğini görebiliriz.” şeklinde konuştu. Tülü, Türkiye’nin bu durumdan en çok etkilenecek ülkelerden biri olabileceğini belirterek, “Acil ilaçlar için bir liste oluşturulmalı, eczanelerde ve hastanelerde minimum stoğun korunması gibi zorunluluklar getirilmeli ve yerli ilaç üretimine destek verilmelidir.” dedi.

‘ALINAN KARAR DÜNYAYI ETKİLEYECEK’

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, Eczacılar Günü’nde düzenlediği basın toplantısında, “Bu karar dünya genelinde önemli etkilere sahip olacaktır. ABD, ilaç sektöründe en büyük ve karlı pazarlardan biridir. Bu pazardaki fiyat değişiklikleri, üretici firmaların küresel politikalarını yeniden şekillendirmesine yol açabilir. Bu kararın, Avrupa’dan Asya’ya birçok gelişmekte olan ülkede fiyat baskısına yol açabileceğini öngörüyoruz.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Diş eksikliği kalp krizi riskini nasıl artırıyor?

Uzman Diş Hekimi Ağız Diş Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Kalp krizi geçirme riskinizi sadece kalp değil, ağzınızda eksik olan dişleriniz de belirliyor” dedi.

Yaz aylarında vücut ısısındaki ani yükseliş ölümcül olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan bireylerin güneş çarpmalarına karşı risk altında olduğunu ve vücut ısısının ani ve kontrolsüz şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Tıbbi bitkilere veritabanı

Tıbbi bitki çaylarının üretim süreçlerini mercek altına almak ve bu ürünlerin etkili, kaliteli ve güvenli biçimde halka sunulmasını sağlamak amacıyla “Tıbbi Çayın Ruhsatlandırılmasında Üreticinin Yol Haritası” konferansı düzenlendi.

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı. 

Anne aşı olursa, bebek de korunuyor! Yenidoğanlarda hayati risk oluşturabiliyor

Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonra karşılaşabilecekleri ciddi enfeksiyonlara karşı korumak amacıyla artık rutin bağışıklama programına dahil edildi. Peki boğmaca neden bu kadar tehlikeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Utkan Korun yanıtladı.

Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.