Kriminal laboratuvarda tarihi silah sergisi; ilk yerli silah da bulunuyor

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı’na bağlı faaliyet gösteren Bursa Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü’ndeki silah koleksiyonunda, 150 yıl öncesinden bugüne kadar kullanılan çok sayıda silah bulunuyor. Koleksiyonun nadide parçalarının başında, Türk modern savunma sanayisinin kurucusu Nuri Killigil‘in çizimini bizzat yaptığı ve kendi adını verdiği “Killigil silahı” yer alıyor. O yıllarda dünyanın en iyi silahları arasında yer alan, yarı otomatik, 9 milimetre çapındaki bu ilk yerli ve milli tabanca özel bir alanda sergileniyor.

7 il, 86 ilçeden gelen delillerin, suç unsuruna göre Balistik, Belge, Biyoloji, Kimya ve İz İnceleme Şube müdürlüklerinde incelendiği Bursa Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü’nde 271 adet ateşli ve ateşsiz silahtan oluşan özel bir koleksiyon da bulunuyor.

Laboratuvara gelen, cinsi ve markası belli olmayan silahların karşılaştırmasını yapmak amacıyla hazırlanan silah koleksiyonunda, Osmanlı askerlerinin 1860’lı yıllarda kullandığı Gasser marka tabancadan, Nazi subaylarının İkinci Dünya Savaşı’nda kullandığı Kasalı Mauser tipi tabancaya kadar eski silahlar yer alıyor.

Milli Mücadele’de kullanılan silahlar 

Birinci Dünya Savaşı, Çanakkale ve Kurtuluş savaşlarında kullanılan tüfekler ile Romanya ve Çin yapımı keskin nişancı ve suikast silahlarının yanı sıra Fransa yapımı avuç içi suikast tabancasının da bulunduğu koleksiyonda, kılıç, kama, kasatura ve süngünün aralarında olduğu 7 ateşsiz silahın da özel bir odada sergilendiğini söyleyen Balistik Uzmanı polis memuru Serdar Hancı, bu silahların delil incelemelerindeki yedek parça teminini de sağladığına dikkat çekerek, “Şube müdürlüğümüz bünyesinde bulunan silah koleksiyonu, toplam 271 adet ateşli ve ateşsiz silahtan oluşmaktadır. Bu silahlar arasında 1800’lü yıllardan itibaren üretilen, 1’inci Dünya Savaşı’na ve Kurtuluş Savaşı’na tanıklık etmiş, tarihi değeri bulunan, uzun ve kısa namlulu silahlar da bulunmaktadır. Silah koleksiyonu, görselliğinin yanında, inceleme talebiyle gelen suça konu, arızalı ateşli silahlardan mukayese kovanı elde edilebilmesi için yedek parça temininde de kullanılmaktadır ” diye konuştu.

Koleksiyonun nadide parçası ‘Nuri Killigil’ silahı 

Bursa Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü’nde bulunan silah koleksiyonunun nadide parçalarının başında, Enver Paşa’nın kardeşi, Kafkas İslam Ordusu Komutanı, Bakü Fatihi ve Türk modern savunma sanayisinin kurucusu Nuri Killigil’in çizimini bizzat yaptığı ve kendi adını verdiği “Killigil silahı” geliyor.

O yıllarda dünyanın en iyi silahları arasında yer alan, yarı otomatik, 9 milimetre çapındaki bu ilk yerli ve milli tabanca özel bir alanda sergilenirken, koleksiyonun bir diğer önemli parçası da Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Veliahtı Arşidük Franz Ferdinand‘ı öldürerek 1’inci Dünya Savaşı’nın başlamasına neden olan Sırp milliyetçisi Gavrilo Princip‘in kullandığı, aynı marka ve model olan, Belçika yapısı Browning marka 1910 model tabanca.

Bu tabancanın da Nuri Killigil marka tabanca gibi silah koleksiyonundaki 271 parça arasında yer aldığını söyleyen Hancı, “Döneminin üstün tasarımına sahip silahlardan biri olup, yerli ve milli ilk silahımız olan Nuri Killigil marka silahı da barındırmaktadır koleksiyonumuz. Aynı zamanda 1’inci Dünya Savaşı’nın başlamasına neden olan aynı marka ve modeldeki silah da koleksiyonumuzda bulunmaktadır ” dedi. (DHA)

Botoks ücreti ne kadar olmalı, Türkiye’de yasal olan markalar hangileri; Dr. Nurhayat Gül anlattı

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | İstanbul’da belediyelere terör soruşturması!

TIKLAYIN | Uyuşturucuyla yakalanan Özel harekatçılar, Komiser Kürşat’ın intiharıyla bağlantılı tayinler: Emniyet’te neler oluyor?

TIKLAYIN | Mansur Yavaş’tan “ikili aday” formülü

TIKLAYIN | Icardi’nin sözleşmesi dondurulacak!

TIKLAYIN | Trafik cezaları artacak, hapis cezası geliyor

Related Posts

Cuma namazı saati İstanbul Ankara İzmir (İl il cuma namazı vakitleri görüntüleme) | 20 Haziran cuma namazı kaçta kılınacak, ne kadar sürer? Diyanet ile cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat?

Cuma namazı kaçta 20 Haziran 2025, Diyanet namaz vakitleri ekranından yanıt buldu. Her hafta Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayımladığı saatlere göre kılınan cuma namazı saati İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Kocaeli ve il il belli oldu. 81 ilde bu hafta, ‘Her Yaz Yeni Bir Heyecan: Cami, Çocuk ve Kur’an’ konulu cuma hutbesinin okunmasının ardından cuma namazı eda edilecek. Yaşadıkları illerde cuma namazı için saf tutacak olan vatandaşlar, cuma namazı kaç rekat, cuma namazı nasıl kılınır? sorularına yanıt aramaya başladı. İl il cuma namazı saati Diyanet ekranından öğrenilebilecek. Ayrıca 81 ilin cuma namazı saati, hurriyet.com.tr ekranından da görüntülenebiliyor. Peki, cuma namazı saat kaçta kılınacak, cuma namazı ne kadar sürer? İşte, 20 Haziran 2025 tüm illerin cuma namazı vakitleri ve ayrıntılar.

TAKDİR VE TEŞEKKÜR KAÇ PUANLA ALINIR? 5.6.7.8.9.10.11.12. Sınıf için ortaokul, lise takdir ve teşekkür puan hesaplama bilgileri

Takdir ve teşekkür hesaplama formülleri, karne gününün yaklaşmasıyla birlikte öğrenciler ve velilerin gündeminden düşmüyor. Takdir ve teşekkür hesaplamalarıyla ilgili ayrıntıları haberimizde derledik. Peki, takdir ve teşekkür belgesi nasıl alınır? İşte 2024-2025 yılı takdir ve teşekkür hesaplama formülü…

Gadir Hum Bayramı ne zaman? Gadir-i Hum Bayramı nedir, neler yapılır? İşte 2025 Gadir Hum tarihi

Gadir Hum Bayramı tarihi yaklaşırken hazırlıklar da başladı. Hazreti Muhammed’in hicretin 10. yılında veda haccı dönüşü Hazreti Ali’yi taltif ettiği gün olarak anılan Gadir-i Hum Bayramı, Adana, Mersin ve Hatay başta olmak üzere birçok ilde kutlanacak. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Gadir-i Hum Bayramı’nda ‘Hirise’ adı verilen güne özel yemeği hazırlanacak. Gadir-i Hum Bayramı gelenekleri de bu özel günde yer alacak. Peki, Gadir Hum Bayramı ne zaman, hangi gün? İşte, Gadir-i Hum Bayramı ile ilgili ayrıntılı bilgiler.

Bugün Resmi Gazete kararları 12 Haziran 2025 | Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? Yapı Denetimi Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlandı!

12 Haziran Resmi Gazete kararları belli oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı 32924 sayılı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında, Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yer aldı. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi kararları ve Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu Kararı da Resmi Gazete’de yayımlandı. Öte yandan Beykoz Üniversitesi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi öğretim üyesi alımı ilanı Resmi Gazete’de yer aldı. Peki, bugünkü Resmi Gazete kararları neler? İşte, 12 Haziran 2025 Resmi Gazete kararları ve ayrıntılı bilgiler…

UŞAK BAYRAM NAMAZI SAATİ 2025 || Uşak Kurban Bayramı namazı saat kaçta, ne zaman? Diyanet yayınladı: 2025 Uşak bayram namazı vakti!

Uşak Kurban Bayramı namazı saati ve vakti açıklandı. Uşak bayram namazı saati, 2025 Kurban Bayramı sabahı il genelindeki cami ve mescitlerde eda edilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı da il il bütün Kurban Bayramı namazı vakitlerini yayınladı. Bayramın ilk günü bu sene 6 Haziran 2025 Cuma gününe denk geliyor. Bayram hazırlıklarını sürdüren vatandaşlar da camilere giderek saf tutacaklar. Diğer illerde olduğu gibi Uşak’ta bayram namazı saatleri birkaç dakika farklılık gösterecek. Peki Uşak Kurban Bayramı namazı saat kaçta, ne zaman kılınacak? İşte, Diyanet Uşak Kurban Bayramı namazı saati…

Öğretmenlerin il dışı atama sonuçları açıklandı mı? İl dışı atama iptal edilir mi?

Öğretmenlerin isteğe bağlı il dışı atama sonuçları belli oldu. 2 Haziran’da başvuru süreci tamamlanmıştı. Peki, Öğretmenlerin il dışı atama sonuçları açıklandı mı? İl dışı atama iptal edilir mi?