ABD’nin Michigan eyaletinde yaşayan 19 yaşındaki Devyn Carr, geçen yıl Epstein-Barr virüsü kaynaklı ‘mononükleoz’ hastalığına yakalandı. Genellikle tükürük yoluyla bulaştığı için ‘öpüşme hastalığı’ olarak adlandırılan bu virüs, çoğu insanda 2 ila 4 hafta içinde iyileşiyor. Ancak Carr için durum farklı oldu; aylar süren aşırı yorgunluk, eklem ağrıları ve cilt döküntüleri takip etti.

Aylar geçmesine rağmen kendisini kötü hissetmeye devam eden genç kadın, daha sonra çölyak hastalığı, iltihaplı bağırsak hastalığı ve romatoid artrit olmak üzere üç otoimmün hastalık teşhisi aldı.

HALKIN YÜZDE 90’INDAN FAZLASI ENFEKTE OLMUŞ DURUMDA

Doktorlar, Carr’ın bu hastalıklara neden yakalandığını tam olarak açıklayamazken, genç kadın yaptığı araştırmalarda Epstein-Barr virüsünün bazı otoimmün hastalıkları tetikleyeceğini gösteren bilimsel çalışmalara ulaştı.

Sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda Carr, “Bana defalarca bunun sadece bir virüsten iyileşme süreci olduğu söylendi. Ama kendi araştırmamı yaptım ve mononükleoz ile otoimmün hastalıklar arasında güçlü bir bağlantı olduğunu gördüm” ifadesini kullandı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre ABD’de halkın yüzde 90’ından fazlası Epstein-Barr virüsü ile enfekte olmuş durumda. Ancak çoğu kişide virüs uykuda kalıyor ve herhangi bir belirti göstermiyor. Stres ve çevresel faktörler, virüsün yeniden aktif hale gelmesine yol açabiliyor.

‘ÖPÜŞME VİRÜSÜ’ GEÇİRENLER DİKKAT

Genç kadın, mononükleoz geçirdikten sonra uzun süre geçmeyen belirtiler yaşayan herkesi otoimmün hastalıklar için test yaptırmaya çağırıyor. “Eğer benzer belirtileri yaşıyorsanız, bu araştırmalar size doğru yönü gösterebilir” diyerek uyarıyor.