Saatler içinde 50 kişi hayatını kaybetti: Yeni bir salgınla mı karşı karşıyayız?

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Endişe Yaratan Salgın Hakkında Uzman Değerlendirmesi

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 50’den fazla kişinin kısa sürede hayatını kaybetmesine neden olan ve kaynağı henüz belirlenemeyen salgın, bilim dünyasında büyük endişe yarattı. Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Eda Kepenekli, hastalığın yayılma şekli, belirtileri ve muhtemel nedenleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Zoonotik Hastalıkların Yeni Bir Örneği Olabilir

Prof. Dr. Kepenekli, hastalığın ilk olarak yarasa tüketen üç çocukta görülmesi ve hızla yayılması nedeniyle zoonotik (hayvanlardan insanlara geçen) bir hastalık olabileceğini belirtti. Afrika’nın zoonotik hastalıkların sık görüldüğü bir bölge olduğunu vurgulayan Kepenekli, salgının benzer kökenlere sahip olabileceğini ifade etti. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı testlerde bilinen virüslerin tespit edilmemesi, hastalığın yeni bir patojen olabileceğine işaret ediyor.

Ölümcül Seyri Dikkat Çekici

Salgının en dikkat çekici yönlerinden birinin 48 saat içinde ölüme neden olması olduğunu söyleyen Kepenekli, hastalığın son derece agresif seyrettiğine dikkat çekti. Ateş, kusma ve iç kanama gibi belirtilerin vücudu hızla etkilediğini belirten uzman, hastalığın viral hemorajik ateş hastalıklarına benzerlik gösterdiğini ifade etti.

Türkiye İçin Tehdit Oluşabilir Mi?

Şu an için salgının Afrika kıtasıyla sınırlı olduğunu belirten Kepenekli, küresel seyahat ve ticaretin hastalıkların yayılmasını hızlandırabileceğini söyledi. Uluslararası seyahatlerin ve göçlerin enfeksiyonları kolayca yayabileceğini vurgulayan Kepenekli, sağlık otoritelerinin bu durumu yakından izlemesi gerektiğini belirtti.

Gıda Güvenliği ve Enfeksiyon Kontrolü Şart

Zoonotik hastalıkların yayılmasını engellemenin hijyen kurallarına sıkı sıkıya uyulması, vahşi hayvan tüketiminin kontrol altına alınması ve hızlı tanı yöntemlerinin geliştirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Kepenekli, benzer salgınların önüne geçmek için tıbbi, ekolojik ve sosyolojik önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı. Vahşi hayvan pazarlarının düzenlenmesi, hayvansal gıdaların kontrol altında tutulması ve sağlık altyapısının güçlendirilmesinin önemine dikkat çekti.

Related Posts

Diş eksikliği kalp krizi riskini nasıl artırıyor?

Uzman Diş Hekimi Ağız Diş Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Kalp krizi geçirme riskinizi sadece kalp değil, ağzınızda eksik olan dişleriniz de belirliyor” dedi.

Yaz aylarında vücut ısısındaki ani yükseliş ölümcül olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan bireylerin güneş çarpmalarına karşı risk altında olduğunu ve vücut ısısının ani ve kontrolsüz şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Tıbbi bitkilere veritabanı

Tıbbi bitki çaylarının üretim süreçlerini mercek altına almak ve bu ürünlerin etkili, kaliteli ve güvenli biçimde halka sunulmasını sağlamak amacıyla “Tıbbi Çayın Ruhsatlandırılmasında Üreticinin Yol Haritası” konferansı düzenlendi.

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı. 

Anne aşı olursa, bebek de korunuyor! Yenidoğanlarda hayati risk oluşturabiliyor

Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonra karşılaşabilecekleri ciddi enfeksiyonlara karşı korumak amacıyla artık rutin bağışıklama programına dahil edildi. Peki boğmaca neden bu kadar tehlikeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Utkan Korun yanıtladı.

Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.