Trabzon’da karayemiş çekirdeği yüzünden akciğer ameliyatı geçirdi

Güncel Sağlık Haberleri

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yaşanan ilginç bir olayda, 66 yaşındaki Fatma Karabacak, karayemiş yediği sırada çekirdeğin soluk borusuna kaçması sonucu akciğerine zarar verdi.

Karabacak, yediği karayemişin çekirdeğinin soluk borusuna kaçmasıyla akciğerinde enfeksiyon oluştu ve sık sık hastaneye gitmek zorunda kaldı.

“Akciğerinde Tümöre Benzer Bir Lezyon Tespit Edildi”

Karabacak’ın şikayetleri devam edince Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Celal Tekinbaş, yapılan tomografi sonucunda akciğerinde yabancı bir cisim bulunduğunu belirtti.

Tekinbaş, uzun süredir akciğer enfeksiyonları geçiren ve antibiyotik tedavisi alan hastanın sağ akciğerinde normal olmayan bir lezyon tespit edildiğini söyleyerek, durumu detaylı olarak açıkladı:

Hastanın tomografi sonucunda sağ akciğerinde tümöre benzeyen bir lezyon tespit ettik. Gerekli tetkikler sonrasında hastaya operasyon yapılmasına karar verdik.

“Karayemiş Çekirdeği Akciğerde Hasara Yol Açtı”

Ameliyat sırasında akciğerden çıkarılan çekirdeğin, akciğerde tümöre benzer bir görünüm kazanmasından dolayı yanıltıcı olabileceği belirtildi. Ancak çekirdeğin çıkarılmasının ardından temizlendi ve aslında bir karayemiş çekirdeği olduğu anlaşıldı.

Çekirdeğin akciğerin orta lobunu tıkayarak iltihaplanmaya neden olduğu ve hastaya ciddi zarar verdiği belirtildi. Ancak başarılı bir operasyon geçiren Karabacak’ın şu an durumunun iyi olduğu ve yakında taburcu edileceği açıklandı.

“Yabancı Cisimler Hava Yoluna Kaçabilir”

Prof. Dr. Tekinbaş, yemek yeme esnasında dikkat edilmesi gereken durumları da vurgulayarak, yabancı cisimlerin hava yoluna kaçmasının ciddi sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekti.

Hastaların ani öksürme ya da gülme sonucu yabancı cisimleri hava yoluna kaçırabileceğini belirten Tekinbaş, bu durumun ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

Özellikle yutulan yabancı cisimlerin zamanında tespit edilmesi ve tedavi edilmesi gerektiğini belirten Tekinbaş, bronş ağacının detaylı olarak incelenmesi gerektiğini vurguladı.

“Karayemiş Çekirdeği Yüzünden Hayatım Değişti”

Hastalığı atlatan Fatma Karabacak, yaşadığı korku dolu anları şu sözlerle anlattı:

“Bu olaydan sonra bir daha çekirdekli meyve yememeye karar verdim. Hocam sayesinde hayatta kaldım.”

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)

Related Posts

Ruh sağlığında sahtecilik tehdidi… Prof. Dr. Gökhan Malkoç: ‘Ruh sağlığı yasasının çıkarılması şarttır’

Türkiye genelinde yürütülen sahte diploma operasyonları kapsamında adı anılan isimlerden birinin de kamuoyunda psikolog olarak bilinen Abdullah Volkan Uçak’ın olması; sahte unvanlarla faaliyet gösteren kişilerin yurttaşların ruh sağlığını da tehlikeye attığını gösterdi. Konuya ilişkin konuşan Türk Psikologlar Derneği Başkanı Prof. Dr. Gökhan Malkoç, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada psikologların meslek yasası olması ve üniversitelerin psikoloji bölümlerinin standartlarının da yükseltilmesi gerektiğini belirtti.

Kavunun dışı sarı ama içi tehlike saçıyor: Bu belirtiler varsa sakın yemeyin

Yaz aylarının vazgeçilmezi kavun, bazı durumlarda sağlığınızı ciddi şekilde tehdit edebilir. Uzmanlar, görünüşte “iyi” olan bazı kavunların zehirli olabileceği konusunda uyarıyor. İşte dikkat etmeniz gereken 5 belirti…

Eğitilmiş köpekler Parkinson hastalığını yüzde 98 doğrulukla tespit etti!

Eğitilmiş köpekler Parkinson hastalığını yüzde 98 doğrulukla tespit etti!

Diş eksikliği kalp krizi riskini nasıl artırıyor?

Uzman Diş Hekimi Ağız Diş Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Kalp krizi geçirme riskinizi sadece kalp değil, ağzınızda eksik olan dişleriniz de belirliyor” dedi.

Yaz aylarında vücut ısısındaki ani yükseliş ölümcül olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan bireylerin güneş çarpmalarına karşı risk altında olduğunu ve vücut ısısının ani ve kontrolsüz şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Tıbbi bitkilere veritabanı

Tıbbi bitki çaylarının üretim süreçlerini mercek altına almak ve bu ürünlerin etkili, kaliteli ve güvenli biçimde halka sunulmasını sağlamak amacıyla “Tıbbi Çayın Ruhsatlandırılmasında Üreticinin Yol Haritası” konferansı düzenlendi.