Zorunlu eğitimden son dört yılın çıkarılması tartışması tepki çekti: ‘Lise eğitimi haktır’

Zorunlu eğitimin son 4 yılının yani lise döneminin “zorunlu” olmaktan çıkarılması bir süredir tartışılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı cephesinde “ara eleman” istihdamı sorunun çözülmesi için bunun gerekli olduğunu düşünenler bulunurken, eğitimciler lisenin zorunlu eğitimden çıkarılmasının çocuk işçiliği ve kız çocuklarının eğitim dışına itilmesi riskini artıracağını söylüyor. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Ekber Şahin, “Lise eğitimi zorunlu eğitim kapsamından çıkarılarak ‘hayatın reddedilmişleri’ eğitim sistemi dışına itilmek istenmektedir. Bu şekilde uluslararası karşılaştırma sınavlarında başarılı ve eğitimde niteliği artırmış görünmek amaçlanmaktadır” dedi.

Zorunlu eğitimin, eğitim hakkına ulaşmada önemli bir işleve sahip olduğunu vurgulayan Prof. Şahin, şöyle devam etti:

“Lise eğitiminin zorunlu eğitim kapsamında tutulup tutulamayacağını tartışmak yerine herkese lise düzeyinde nitelikli bir eğitimin neden verilemediğinin tartışılması gerekir. Ayrıca liselerdeki disiplin problemleri yine ‘hayatın reddedilmişlerini’ sistem dışına iterek çözülmeye çalışılmaktadır. Lise eğitimini zorunlu eğitim dışında tutma niyeti siyasal gerekçelere de sahiptir. Bugün her türlü şiddete, orantısız güce, insan haklarına ve hukuka aykırı uygulamalara rağmen anayasal haklarına ve geleceğine sahip çıkmaya çalışan, demokratik ve barışçıl gösteri hakkını kullanan öğrencilerimiz lise eğitimi almış ya da almakta olan öğrencilerdir. Liseli, üniversiteli öğrencilerin hak arayışında olmaları şaşırtıcı değildir. Ezenler hiçbir zaman ezilenlerin özellikle eğitim yoluyla özgürleşmesini istemezler. Her bireyin mutlaka nitelikli bir lise eğitimine devamı sağlanmalı, üniversiteye erişim yolu açık tutulmalıdır. Lise eğitimini zorunlu eğitim kapsamından çıkarma niyeti ekonomik gerekçeler de içermektedir. Yönetenler, lise eğitimini zorunlu eğitimin dışında tutmayı bir tasarruf tedbiri olarak görmekte, kısa yoldan eğitimin maliyetinin düşürmeyi hedeflemektedirler. Liseye devamın zorunlu olmaktan çıkarılmasıyla sermaye çevreleri için ucuz işgücü yaratılacak ve üretimin maliyeti düşürülecektir.”

NASIL OLMALI?

Araştırma sonuçlarının, ilkokula başlama yaşının 72 aydan önce olmaması gerektiğini gösterdiğini belirten Şahin, “Bu nedenle zorunlu eğitimin yapısı en az bir yıl süreli okul öncesi eğitim, 6 yıl süreli ilkokul, farklı bir tür barındırmayan 3 yıl süreli ortaokul ve 3 yıl süreli tür çeşitliliği azaltılmış liselerden oluşmalıdır” diye konuştu.

ÖZGÜR VE EŞİT BİR TOPLUM İÇİN

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel de “‘Lise eğitimi zorunlu olmalı mı’ sorusu yalnızca pedagojik değil, aynı zamanda sosyolojik, ekonomik ve ideolojik bir sorudur. Bu dönemi tüm gençler için erişilebilir ve zorunlu kılmak; toplumsal eşitlik açısından fırsatları dengeler, ekonomik kalkınma için nitelikli insan kaynağı oluşturur, kültürel dönüşüm ve demokratik bilinç açısından katkı sağlar” dedi.

Özellikle dijital çağın hızla dönüştürdüğü işgücü yapısında, yalnızca temel eğitimle yetinmenin bireyi ve toplumu geri bırakma riskini taşıdığını vurgulayan Prof. Yüksel, şunları söyledi:

“Atatürk’ün eğitim devrimleri, bireyin düşünsel özgürlüğünü esas alır. Bu nedenle lise düzeyinde eğitimin herkes için ulaşılabilir ve teşvik edilen bir yapıda olması, onun vizyonunun doğal bir devamıdır.

Lise eğitimi, özellikle kız çocukları için erken yaşta evlilik, istismar ve yoksulluğun zincirini kırmanın ilk adımıdır. Bugün Türkiye’de lise eğitimi fiilen yaygınlaşmış olsa da hâlâ ekonomik, sosyal ya da kültürel engeller nedeniyle binlerce genç bu hakkı kullanamıyor. Zorunlu lise eğitimi; yalnızca bir yasal düzenleme değil, toplumsal bir irade beyanı anlamına gelir. Lise eğitimi zorunlu olmalı; çünkü çağdaş, özgür ve eşit bir toplumun temeli ancak bu şekilde atılabilir.”

Related Posts

Cuma namazı saati İstanbul Ankara İzmir (İl il cuma namazı vakitleri görüntüleme) | 20 Haziran cuma namazı kaçta kılınacak, ne kadar sürer? Diyanet ile cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat?

Cuma namazı kaçta 20 Haziran 2025, Diyanet namaz vakitleri ekranından yanıt buldu. Her hafta Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayımladığı saatlere göre kılınan cuma namazı saati İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Kocaeli ve il il belli oldu. 81 ilde bu hafta, ‘Her Yaz Yeni Bir Heyecan: Cami, Çocuk ve Kur’an’ konulu cuma hutbesinin okunmasının ardından cuma namazı eda edilecek. Yaşadıkları illerde cuma namazı için saf tutacak olan vatandaşlar, cuma namazı kaç rekat, cuma namazı nasıl kılınır? sorularına yanıt aramaya başladı. İl il cuma namazı saati Diyanet ekranından öğrenilebilecek. Ayrıca 81 ilin cuma namazı saati, hurriyet.com.tr ekranından da görüntülenebiliyor. Peki, cuma namazı saat kaçta kılınacak, cuma namazı ne kadar sürer? İşte, 20 Haziran 2025 tüm illerin cuma namazı vakitleri ve ayrıntılar.

TAKDİR VE TEŞEKKÜR KAÇ PUANLA ALINIR? 5.6.7.8.9.10.11.12. Sınıf için ortaokul, lise takdir ve teşekkür puan hesaplama bilgileri

Takdir ve teşekkür hesaplama formülleri, karne gününün yaklaşmasıyla birlikte öğrenciler ve velilerin gündeminden düşmüyor. Takdir ve teşekkür hesaplamalarıyla ilgili ayrıntıları haberimizde derledik. Peki, takdir ve teşekkür belgesi nasıl alınır? İşte 2024-2025 yılı takdir ve teşekkür hesaplama formülü…

Gadir Hum Bayramı ne zaman? Gadir-i Hum Bayramı nedir, neler yapılır? İşte 2025 Gadir Hum tarihi

Gadir Hum Bayramı tarihi yaklaşırken hazırlıklar da başladı. Hazreti Muhammed’in hicretin 10. yılında veda haccı dönüşü Hazreti Ali’yi taltif ettiği gün olarak anılan Gadir-i Hum Bayramı, Adana, Mersin ve Hatay başta olmak üzere birçok ilde kutlanacak. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Gadir-i Hum Bayramı’nda ‘Hirise’ adı verilen güne özel yemeği hazırlanacak. Gadir-i Hum Bayramı gelenekleri de bu özel günde yer alacak. Peki, Gadir Hum Bayramı ne zaman, hangi gün? İşte, Gadir-i Hum Bayramı ile ilgili ayrıntılı bilgiler.

Bugün Resmi Gazete kararları 12 Haziran 2025 | Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? Yapı Denetimi Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlandı!

12 Haziran Resmi Gazete kararları belli oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı 32924 sayılı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında, Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yer aldı. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi kararları ve Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu Kararı da Resmi Gazete’de yayımlandı. Öte yandan Beykoz Üniversitesi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi öğretim üyesi alımı ilanı Resmi Gazete’de yer aldı. Peki, bugünkü Resmi Gazete kararları neler? İşte, 12 Haziran 2025 Resmi Gazete kararları ve ayrıntılı bilgiler…

UŞAK BAYRAM NAMAZI SAATİ 2025 || Uşak Kurban Bayramı namazı saat kaçta, ne zaman? Diyanet yayınladı: 2025 Uşak bayram namazı vakti!

Uşak Kurban Bayramı namazı saati ve vakti açıklandı. Uşak bayram namazı saati, 2025 Kurban Bayramı sabahı il genelindeki cami ve mescitlerde eda edilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı da il il bütün Kurban Bayramı namazı vakitlerini yayınladı. Bayramın ilk günü bu sene 6 Haziran 2025 Cuma gününe denk geliyor. Bayram hazırlıklarını sürdüren vatandaşlar da camilere giderek saf tutacaklar. Diğer illerde olduğu gibi Uşak’ta bayram namazı saatleri birkaç dakika farklılık gösterecek. Peki Uşak Kurban Bayramı namazı saat kaçta, ne zaman kılınacak? İşte, Diyanet Uşak Kurban Bayramı namazı saati…

Öğretmenlerin il dışı atama sonuçları açıklandı mı? İl dışı atama iptal edilir mi?

Öğretmenlerin isteğe bağlı il dışı atama sonuçları belli oldu. 2 Haziran’da başvuru süreci tamamlanmıştı. Peki, Öğretmenlerin il dışı atama sonuçları açıklandı mı? İl dışı atama iptal edilir mi?