Saatler içinde 50 kişi hayatını kaybetti: Yeni bir salgınla mı karşı karşıyayız?

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Endişe Yaratan Salgın Hakkında Uzman Değerlendirmesi

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 50’den fazla kişinin kısa sürede hayatını kaybetmesine neden olan ve kaynağı henüz belirlenemeyen salgın, bilim dünyasında büyük endişe yarattı. Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Eda Kepenekli, hastalığın yayılma şekli, belirtileri ve muhtemel nedenleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Zoonotik Hastalıkların Yeni Bir Örneği Olabilir

Prof. Dr. Kepenekli, hastalığın ilk olarak yarasa tüketen üç çocukta görülmesi ve hızla yayılması nedeniyle zoonotik (hayvanlardan insanlara geçen) bir hastalık olabileceğini belirtti. Afrika’nın zoonotik hastalıkların sık görüldüğü bir bölge olduğunu vurgulayan Kepenekli, salgının benzer kökenlere sahip olabileceğini ifade etti. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı testlerde bilinen virüslerin tespit edilmemesi, hastalığın yeni bir patojen olabileceğine işaret ediyor.

Ölümcül Seyri Dikkat Çekici

Salgının en dikkat çekici yönlerinden birinin 48 saat içinde ölüme neden olması olduğunu söyleyen Kepenekli, hastalığın son derece agresif seyrettiğine dikkat çekti. Ateş, kusma ve iç kanama gibi belirtilerin vücudu hızla etkilediğini belirten uzman, hastalığın viral hemorajik ateş hastalıklarına benzerlik gösterdiğini ifade etti.

Türkiye İçin Tehdit Oluşabilir Mi?

Şu an için salgının Afrika kıtasıyla sınırlı olduğunu belirten Kepenekli, küresel seyahat ve ticaretin hastalıkların yayılmasını hızlandırabileceğini söyledi. Uluslararası seyahatlerin ve göçlerin enfeksiyonları kolayca yayabileceğini vurgulayan Kepenekli, sağlık otoritelerinin bu durumu yakından izlemesi gerektiğini belirtti.

Gıda Güvenliği ve Enfeksiyon Kontrolü Şart

Zoonotik hastalıkların yayılmasını engellemenin hijyen kurallarına sıkı sıkıya uyulması, vahşi hayvan tüketiminin kontrol altına alınması ve hızlı tanı yöntemlerinin geliştirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Kepenekli, benzer salgınların önüne geçmek için tıbbi, ekolojik ve sosyolojik önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı. Vahşi hayvan pazarlarının düzenlenmesi, hayvansal gıdaların kontrol altında tutulması ve sağlık altyapısının güçlendirilmesinin önemine dikkat çekti.

Related Posts

Avrupa ve Asya tehlikede! Ölümcül mantar hastalığı küresel ısınma ile yayılıyor

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, sıcak iklime sahip bölgelerde yaygın olan ölümcül bir mantar hastalığının küresel ısınma nedeniyle daha geniş alanlara yayılma ihtimali bulunuyor.

Ekonomik sebepler astımı tetikliyor: ‘Hastalar ekonomik yetersizlik nedeniyle ilaçlara ulaşamıyor’

Her sene astım hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla 6 Mayıs’ta kutlanan Dünya Astım Günü bu sene de çeşitli etkinlik ve toplantılarla kutlanacak. Astım Günü kapsamında Cumhuriyet, hastalığın detaylarını ve Türkiye’deki durumunu Türk Toraks Derneği’nden Doç Dr. Osman Elbek ve Doç Dr. Deniz Kızılırmak ile konuştu.

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

20’lik Dişlere Dikkat !

20’lik dişlerin estetik açıdan çok önemli olduğunu anlatan uzmanlar, 20’lik dişlere yapılacak müdahalelerin gülüş estetiğini etkileyeceğini söyledi. 

Ofis çalışanları dikkat: Günde sadece 5 dakika yeterli!

Ofis ortamında uzun süre masa başında çalışanlarda sıkça görülen duruş bozuklukları ve omurga rahatsızlıkları, kısa egzersiz molalarıyla önlenebilir. Ofiste günde yalnızca 5 dakikanızı ayırarak tüm bu sorunların önüne geçmek mümkün. Uzmanlar, her iki saatte bir yapılacak germe hareketlerinin ve yürüyüşlerin kas iskelet sistemine olumlu etkiler sağladığını vurguluyor.

Bu hastalığın kadınlarda görülme oranı şaşırtıyor

İdrar kaçırma, özellikle orta yaş ve üzerindeki kadınlarda sık görülen ancak tedavi edilebilir bir sağlık sorunu. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, idrar kaçırmanın nedenlerini ve etkili tedavi yöntemlerini anlattı.